POZOR KLOPI ! natisni
Prispeval Administrator   

 

 

Zaščitimo svoje pse !

 

 

Klopi so kožni paraziti toplokrvnih živali. V Sloveniji živi 15 vrst klopov, pri psih na našem področju pa najdemo predvsem klope vrste Ixodes ricinus in Rhipicephalus sanguineus. Na živalih in človeku poleg odraslih klopov zajedajo tudi njihove razvojne oblike.
Njihov razvoj poteka skozi več stadijev: od jajčeca prek larve in nimfe do adulta. Za razvoj v naslednjo fazo - t.j. iz larve v nimfo, iz nimfe v adulta ter adult v spolno zrel osebek - nujno potrebujejo kri sesalcev.

Za pse in mačke so neprijetni in moteči, poleg tega so prenašalci bakterijskih (borelioza), rikecijskih (erlihioza), protozojskih (babezioza) in virusnih bolezni (klopni meningoencefalitis). Za okužbo z eno ali več izmed naštetih bolezni je dovolj že en sam okužen klop. Velika količina prisesanih klopov naenkrat pa lahko pri živali povzroči pomanjkanje rdečih krvničk.

 

Odstranjevanje klopov


Klopa odstranite takoj, ko ga opazite. Prej kot klopa odstranite, manjša je verjetnost, da bo prišlo do prenosa bolezni. Borelija potrebuje okoli 24 ur, da preide iz klopovega črevesja v njegove slinske žleze. Pomembno je, da klopa ne polivate ali mažete z alkoholom, oljem ali topili, saj ob tem klop začne sproščati snov, ki povzroči odpuščanje od gostitelja in ponavadi vsebuje povzročitelje klopno prenosljivih bolezni. S takim načinom odstranjevanja torej močno povečate možnost za okužbo s klopno prenosljivo boleznijo (borelioza, erlihioza, babezioza, klopni meningoencefalitis).

Najbolje, da klope odstranjujete s pomočjo pincete za odstranjevanje klopov ali ga primete z roko in zavrtite v nasprotni smeri urinega kazalca.

Ugriz klopa je lahko boleč in povzroča reakcije, tudi alergijske, največkrat pa ostane po odstranitvi klopa na mestu pritrditve bulica. Ta ni nevarna in počasi izgine, pri nekaterih živalih ostane tudi do nekaj tednov. Klopa včasih na psu niti ne opazimo, zaznamo pa bulice, ki so po njem ostale.

 

Klopne bolezni


Borelioza ali limska bolezen
Povzročitelj je bakterija Borrelia burgdorferi. Pri psih se lahko razvije vročina, povezana z artritisom ali sindromom, ki vodi do ustavitve delovanja srca, poškodbe sklepov, odpovedi ledvic z izgubo proteinov in nevroloških težav.

 

Granulocitna erlihioza
Povzroča jo Anaplasma phagocytophilum, prizadene granulocite, privede do utrujenosti, letargije, neješčnosti, povišane telesne temperature in šepanja, včasih pa poteka v subklinični obliki, kjer omenjenih znakov ne opazimo.

 

Babezioza
Povzroča jo protozoj Babesia canis. Prizadene eritrocite, ti razpadajo v kapilarah in se uničujejo v vranici. Žival lahko prizadane huda anemija, zaradi katere je včasih potrebna tudi transfuzija krvi.

 

Zaščitna sredstva
Poznamo več vrst insekticidnih sredstev za preventivo klopnih ugrizov in pritrjevanja. Nahajajo se v obliki kožnega poliva ali ovratnice. Aktivnih učinkovin je več: fipronil, imidacloprid in permetrin. V ovratnicah najdemo deltamethrin, flumethrin ali propoxur.

Večinoma so začitna sredstva kombinirana in delujejo na več vrst insektov hkrati. Tako npr. delujejo hkrati na bolhe in klope ali na bolhe, klope, komarje in peščene muhe.

 

Posebno pozorni morate biti na starost vaše živali, saj je mogoče kožne polive zaradi varnostnih omejitev uporabljati za mladičke šele od 7. oz. 12. tedna starosti dalje, odvisno od tega za katero sredstvo se odločite (posvet z veterinarjem tudi ne bo škodil).

Zadnjič posodobljeno Torek, 21 Junij 2011 15:57
 

TOČEN ČAS

Ulti Clocks content

SLIKE TEDNA

sliketednasliketednasliketednasliketednasliketednasliketednasliketednasliketedna

DO KONCA LETA ....

... 31.DECEMBER 2016
Pasji salon LAJKA

ŠTEVEC OBISKOVALCEV

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanes5
mod_vvisit_counterVčeraj84
mod_vvisit_counterTa teden656
mod_vvisit_counterTa mesec2187
mod_vvisit_counterCelotno271341