Koliko vode potrebuje pes? natisni
Prispeval Administrator   

 

Prijatelji in poznavalci psov se pogosto vneto prerekajo , kakšna je hrana je primerna za psa; mnenja o tem so različna, vsi pa soglašajo s tem, da mora imeti pes vedno na voljo vodo.

Zdrav in odrasel pes je lahko kar veliko dni brez hrane, brez vode pa lahko le nekaj dni. Koliko vode potrebuje pes, pa je odvisno predvsem od tega, koliko je vode v hrani, ki jo dobi. Pes, ki dobi doma pripravljeno hrano ali hrano iz pločevinke, potrebuje manj vode kot tisti, ki ga hranimo s suho hrano ali z briketi. Sicer pa na ovitku vsake tovarniško pripravljene hrane piše, kolikšen odstotek vode vsebuje. Hrana v pločevinkah vsebuje približno 80 odstotkov vode, se pravi, da so na en del suhe snovi štirje deli vode. V suhi hrani pa je ponavadi na devet delov suhe snovi en del vode.

Na porabo vode vpliva več dejavnikov: starost, aktivnost, zdravje, fiziološko stanje (brejost ipd.). V primerjavi z odraslimi živalmi, potrebujejo mladiči več vode, saj njihovo telo sestavlja kar 80 odstotkov vode, v telesu odraslega psa pa od 43 do 67 odstotkov. Količina vode v telesu je odvisna predvsem od telesne kondicije psa: čim bolj je pes zamaščen, tem manj vode je telo sposobno zadržati.

Vzrok, da mladiči potrebujejo več vode, je tudi v tem, da so pri mladem organizmu omejene sposobnosti delovanja ledvic. Mlad organizem preprosto še ni sposoben iz primarnega urina pridobiti vodo za porabo v organizmu.

Delovni psi, s katerimi veliko vadimo, potrebujejo od dvakrat do desetkrat več vode kot psi, ki ne delajo. Voda med drugim uravnava tudi telesno temperaturo. Pri sopenju se žival ponavadi tudi močno slini, vodo pa izgublja tudi z izdihanim zrakom. Kot vemo, pes izgublja tekočino predvsem z izdihavanjem, saj ima zakrnele žleze potnice (izvzemši smrček in šape).

Več vode potrebujejo tudi doječe psice, saj je v mleku največ vode. Koliko vode potrebuje doječa psica, je odvisno predvsem od števila mladičev, na splošno pa potrebuje od 25 do 50 ml vode na kilogram telesne teže.

Psi ponavadi intenzivneje pijejo tri do štiri ure po zaužitju obroka. V tem času namreč telo hrano v tolikšni meri prebavi, da gre lahko iz želodca v dvanajstnik, mora pa biti dovolj tekoča. Če bo imel tedaj pes na voljo dovolj vode, ne bo pil iz luž.

Prav je, da ima pes na voljo vodo, ki je približno sobne temperature. Zelo hladna voda namreč škodljivo vpliva na želodčno sluznico.

Povečano potrebo po vodi imajo tudi psi z nekaterimi boleznimi, ki jih spremlja povečana žeja (polidipsija) in povečano uriniranje (poliurija). Te bolezni so:

  • INFEKCIJE: gnojno vnetje maternice (piometra) in vnetje sečnih poti;
  • HORMONALNE TEŽAVE: prekomerno izločanje glokokortikosteroidov (Cushingov sindrom), sladkorna bolezen;
  • ORGANSKE BOLEZNI: bolezni ledvic, funkcionalne težave jeter;
  • ZDRAVILA: glukokortikosteroidi, zdravila za odvajanje vode.

Da je pes pretirano »žejen«, govorimo, če zaužije več kot 100 ml (en deciliter) vode na kilogram telesne teže pri normalni aktivnosti in pri normalnih zunanjih temperaturah (do 20 stopinj Celzija). Če sumimo, da pes popije preveč vode, moramo več dni meriti količino vode, ki jo popije, upoštevati pa moramo tudi vodo, ki jo dobi s hrano.

Če želimo ugotoviti, koliko vode popije, mora dobiti vodo le iz ene posode, v katero natočimo odmerjeno količino vode. Vsakič, ko vodo zamenjamo, moramo izmeriti količino ostanka vode.

 

Vir: Moj Pes

Zadnjič posodobljeno Ponedeljek, 24 Junij 2013 15:46
 

TOČEN ČAS

Ulti Clocks content

SLIKE TEDNA

sliketednasliketednasliketednasliketednasliketednasliketednasliketednasliketedna

DO KONCA LETA ....

... 31.DECEMBER 2016
Pasji salon LAJKA

ŠTEVEC OBISKOVALCEV

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanes8
mod_vvisit_counterVčeraj112
mod_vvisit_counterTa teden243
mod_vvisit_counterTa mesec2490
mod_vvisit_counterCelotno271644